Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Т. Томов: Форма на идентификация и на контрол е необходима, независимо дали е биометрия или не

Снимка: БГНЕС

Стабилен и реалистичен бюджета на Здравната каса за тази година с редица предизвикателства, защото  хората се притесняват как ще се работи по основния и допълнителния пакет и как ще се контролира заболявания, които са и в двата пакета.

Председателят на  Надзорния съвет на здравната каса  (НС на НЗОК)  Кирил Ананиев поясни, че предстои съвместно с Лекарския съюз (БЛС)  да се договаря финансирането по двата здравни пакета.Според него това ще бъде контролирано от Здравната каса на базата на специална Наредба, изготвена от Министерството на здравеопазването:

Преминаването на медицинска или клинична пътека от допълнителния към основния пакет ще бъде наблюдавано и контролирано много сериозно от  НЗОК , като това ще бъде на базата на наредба, която ще даде министърът на здравеопазването, както и и указания в какви случаи на утежняване на състоянието на пациента той ще премине от втория към първия пакет.

Бюджетът на Касата е остойностен по видове медицински дейности, но остойностяването на двата пакета ще стане по време на преговорите с БЛС.

Министерството на здравеопазването  работи по въвеждането на биометрични данни за достъп на пациентите до личните лекари, аптеките и болниците. Според члена на НС на НЗОК Тома Томов от квотата на синдикатите за въвеждането на биометрични данни за пациентите за достъп до почти цялата системата на здравеопазването не е необходимо да се правят законодателни промени, като вече е обявена обществената поръчка за въвеждането на новата система за достъп.  На обобщителна пресконференция на Надзора на касата стана ясно още, че има намаление на броя направления за специалисти , които се дават от личните лекари за първото тримесечие на годината.

Не е считано, че трябва да се правят някакви законодателни промени. От гледна точка на гледане на тази мярка, мисля че изразявам мнението на целия Надзорен съвет, когато казвам, че със сигурност някаква форма на идентификация и на контрол е необходима, независимо дали това ще е биометрия или това ще са някакви електронни карти и т.н,  поясни Томов и допълни, че този отпечатък ще е задължителен за системата:

Няма как да не ви трябва, например в болничната помощ - задължително ще трябва да сте регистрирани в болничната помощ или поне да извършвате регистрацията при постъпване в лечебно заведение и респективно да се дехоспитализирате по същия ред със същия идентификатор, който е случая е пръстов.

Ганка Аврамова, директор на бюджетната дирекция, коментира намалението на направленията, които дават личните лекари за първото тримесечие на тази година за специалисти и за лабораторни изследвания, което е с 2% по - малко от тези през миналата година, както и поясни причините за това:

Защото предвидените средства в 2016-а година за параграфа са в размер на 201, 5 млн. лева, а през 2015-а година е с 2, 700 млн. повече изпълнителите са отчели дейност, която ние компенсирахме. В тази връзка се налага за да спазваме бюджетната  дисциплина през първото тримесечие.  

Цялия репортаж на Гергана Хрисчева чуйте в звуковия файл


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна