Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има ли бъдеще без мобилните телефони?

Кое е поколението на мтелките и глобулките? Как телефонът присъства в киното, песните, вицовете? Кои са новите комуникационни норми? Можем ли да мислим мобилния телефон като тотем, талисман или пъпна връв? На тези въпроси ще се спре предстоящата дискусия "Мобилни фантасмагории. Разкази за бъдещето по/през/на телефона".

Мислим бъдещето винаги и само през новите технологии. Новите технологии се превръщат в банална тема, всички вече сме експерти, но дискусията ще излезе отвъд тази баналност и тези очевидности, това каза в предаването "Преди всички“ културологът Ния Нейкова, инициатор на събитието.

Мобилният телефон прави социално значими места, които преди това не са били такива – например пътуването в метрото, посочи Нейкова. Идеята за мобилния телефон, който ще обслужва хора далеч в пространството, се оказа, че ни служи, за да общуваме с най-близките си, с хората, които виждаме най-често, разказа още културологът.

Ния Нейкова е доктор по културна антропология към университет „Жан Моне“, Сент-Етиен, Франция и Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Води курсове към катедра „Теория и история на културата“ в Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Основните й изследователски интереси са в областта на социално въображаемо, медии и комуникации, младежки култури.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени