Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първа българска читалня в руска библиотека се открива в Москва

Снимка: БГНЕС

За първи път в Москва ще се открие виртуална българска читалня. Досега не сме имали българска читалня в руска библиотека, съобщи за „Хоризонт“ проф. Боряна Христова, директор на националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“. Това по думите й, е показателно за интереса към българската книга в цялото й многообразие.

Важна роля в новата инициатива ще има културно-историческото наследство под формата на ръкописи и архивни документи, посочи Боряна Христова и допълни, че руската страна има интерес към целия ни фонд, но особено подчертан е той към енциклопедични издания и исторически изследвания, към всичко онова, което ще обогати представите на руския читател за България.

Русия е много по-напред в дигитализацията от нас, те имат огромни масиви с бази данни, които са готови да споделят с нас, разказа проф. Христова.

В ерата на новите технологии информацията ни залива отвсякъде и се нуждаем от навигатори, за да не се загубим в морето от информация, затова библиотекарите са по-необходими отвсякога, посочи още Боряна Христова.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна