Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анастасия Стойчева: В петък и събота се очакват нови застудявания

Снимка: БГНЕС

Това е първото по-съществено застудяване за тази зима, но то е обичайно за януари, каза пред „Хоризонт“ метеорологът Анастасия Стойчева. В петък и събота се очакват нови застудявания, като в северните части на страната температурите ще паднат до минус 18 – минус 20 градуса. 

Студеният въздух се е настанил трайно над Балканския полуостров, обясни Анастасия Стойчева и напомни, че в предишни години през януари са били измервали температурни стойности от минус 27 и дори под минус 30 градуса. Рекорд за ниска температура има през 1947 година, когато са отчетени минус 38.3 градуса. 

Анастасия Стойчева припомни, че сега денят е дълъг едва девет часа и изстиването благоприятства понижението на температурите, а снежната покривка в Северна България допълнително действа в тази посока. Максималните температури в Северна България остават отрицателни, т.е. имаме т.нар. ледени дни, каза още синоптикът.

В по-краткосрочен план не се очакват значителни снеговалежи, ще има епизодични превалявания на отделни места, прогнозира още Стойчева.

Февруари ще започне със застудяване.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна