Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Найден Зеленогорски: Ако до шест месеца няма реформи, ще предложа РБ да напусне управлението

Снимка: БГНЕС

Антикорупционното законодателство и съдебната реформа, електронното гласуване и промените в Изборния кодекс са сред основните приоритети, заяви пред "Хоризонт" заместник-председателят на Движение „България на гражданите“ и съпредседател на Реформаторския блок Найден Зеленогорски по повод началото на преговорите между ГЕРБ и РБ за анекс към коалиционното споразумение. Той прогнозира финализирането на споразумението до края на януари или началото на февруари.

На всеки три месеца от Реформаторския блок ще оценяват има ли напредък по съдебната реформа, а на всеки шест месеца ще се разглежда напредъка по отношение на заложените от реформаторите десет приоритета, съобщи Найден Зеленогорски. Ако се окаже, че до шестия месец нищо не е свършено, ще предложа на РБ да напусне мнозинството, подчерта той:

Главният въпрос за мен е ще има ли реформи. Точно затова ние в този анекс залагаме тези приоритети, но казваме ясно - в рамките на тримесечен период от подписването ще се погледне и оцени има ли напредък. Ако се окаже, че няма значим напредък по всичките десет приоритети, че сроковете, които са заложени, не се спазват, ще предложа да напуснем мнозинството. Но ние сме изпратени от хората с надежда да направим тези реформи и ние сме длъжни да положим максимални усилия това да се случи.

В една такава външнополитическа среда да тласнем България към предсрочни парламентарни избори и тя да попадне в спирала надолу би било адски контрапродуктивно, посочи Зеленогорски в коментар за евентуален предсрочен вот.

Трябва до минимум да се намали комуникацията между политици и представители на съдебната власт и това мое мнение беше материализирано в един законопроект за промени в Наказателния кодекс, предизсвикал  смут в обществото и гилдията. Този законопроект беше стъпил на механизма на общуване между политици и магистрати в САЩ и Западна Европа, каза още Найден Зеленогорски, запитан за есемес-гейт и общуването между членове на Висшия съдебен съвет и изпълнителната власт.

Зеленогорски припомни, че законопроектът е бил изтеглен заради огромния шум, който се е вдигнал, но допълни, че отново работят по него, за да се създаде европейски механизъм на такава комуникация.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна