Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двама туристи са загинали при лавина на Витоша

| обновено на 21.01.16 в 12:07

Двама туристи са загинали след падане на лавина в близост до хижа "Алеко", потвърдиха за "Хоризонт" от Планинската спасителна служба. Младежите са излезли от хижата вечерта и техни близки са подали сигнал към спасителите, обясни Павел Павлов от службата:

Това са туристи. Най-пълната информация, с която разполагаме, е, че вечерта са излезли от района на хижа "Алеко" по Стената - нагоре. Млади хора са, около 30-годишни са двамата. Най-вероятно през нощта е паднала лавината. Около 4.00 часа техен близък се обажда, че не са се прибрали. Дежурният планински спасител е видял колата им на паркинга на "Алеко", което е потвърдило информацията, че те са все още в планината.

От Планинската спасителна служба напомниха, че в момента районът около хижа "Алеко" на Витоша не е безопасен за туристи, заради нестабилната снежна основа и силния вятър. До момента в района има паднали вече няколко лавини. При опасност туристите трябва да използват и мобилното приложение на Планинската служба, което ще позволи спасителите много бързо да установят точните координати на мястото на инцидента.

При такъв скорошен обилен снеговалеж планините стават по-рисковани от обичайното. Не би трябвало да казваме, че зимната планина е по-опасна, но трябва да се съобразяваме с това, което тя представлява през зимата. Да следим информацията, да търсим допълнителна информация за състоянието на снежната покривка, за лавинната опасност, да се подбират безопасните маршрути.

Цялото интервю с Павел Павлов чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна