Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Журналисти от каталунско радио разиграха Мариано Рахой с имитатор на каталунския премиер

Мариано Рахой пред журналисти в Мадрид
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Журналисти от забавно предаване на едно от каталунските радиа разиграха испанския премиер Мариано Рахой и го накараха да помисли, че разговаря по телефона с новия каталунски министър-председател Карлес Пучдемон, съобщават в. "Ел Паис" и другата испанска преса.

След като минават през телефонистката на правителствената централа в Мадрид, журналистите се свързват със секретарката на Рахой, на която обясняват, че говорят от името на каталунския премиер Пучдемон. Включва се и негов имитатор, чийто "достоверен" глас очевидно заблуждава секретарката. Тя свързва шегаджиите директно с Рахой, който е убеден, че наистина разговаря с Пучдемон. Трябва да се има предвид, че в свое интервю преди няколко дни избраният наскоро каталунски премиер заяви, че от Мадрид още не са му се обаждали нито Рахой, нито кралят.

В разговора с фалшивия Пучдемон Рахой е дружелюбен и отзивчив, спомня си тяхна среща от времето, когато Пучдемон е бил кмет на град Жирона. Имитаторът на каталунския премиер казва на Рахой: Трябва да потърсим ден, за да започнем с добро, да поговорим с вас. Знаем какво ще си кажем, но трябва да го направим.

Премиерът на Испания веднага откликва на предложението на фалшивия Пучдемон. Никой от двамата не уточнява дали става дума за нов телефонен разговор или за среща "на живо". Рахой обаче с готовност обяснява, че заради консултациите при краля покрай съставянето на новото испанско правителство през тази седмица няма да стане, но може да се чуят пак на 25-ти, понеделник. И понеже програмата му била много свободна, можели да се договорят контактът да стане още в следващите 24 или 48 часа.

В този момент журналистите признават, че всичко е шега. Не мислехме, че ще успеем и сега сме също така изнедадани, както и вие, казват те на изумения Рахой. Неговата реакция е следната: Това не е сериозно. Правете каквото искате, но това не е сериозно.

Самият Рахой се подсмихва, докато го казва. После пита от коя точно програма са събеседниците му и те му обясняват подробно, като му благодарят и накрая го подканват и в действителност да бъде така диалогичен. По-късно те обясняват на слушателите си, че се опитали по същия начин да заблудят и Пучдемон, че го търси Рахой, но сътрудниците на каталунския премиер не им се вързали.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна