Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕЦБ остави без промяна основните лихвени проценти

Европейската централна банка остави без промяна основните лихвени проценти. След като през декември понижи депозитната лихва до минус 0,30%, сега Управителният съвет на банката във Франкфурт я остави без промяна. Президентът на банката Марио Драги обяви, че през март ще има преглед на монетарната политика и е възможно тя да бъде променена. Драги отказа да даде подробности дали програмата за количествени улеснения може отново да бъде продължена и дали ще има нови промени на основните лихви.

Първо, ние имаме силата, волята и решителността да развиваме нашата монетарна политика. Ние няма да си поставяме лимити в действията, които са необходими, за да постигнем целта в рамките на нашия мандат. Не се съмнявайте в това, каза Марио Драги.

Той потвърди, че целта на Европейската централна банка в средносрочен план е постигане на устойчива инфлация близо 2 %. Като основни рискове пред икономиката на еврозоната и ускоряването на инфлацията, Драги посочи спадащите цени на петрола и кризата с бежанците:

Бежанците са извънредно явление, което променя и ще променя в бъдеще лицето на нашето общество в Европа, каквото го познаваме днес. Също така е в нашите ръце да се възползваме от възможността това развитие на обстоятелствата да се превърне във възможност за растеж. Цените на петрола се сринаха с 40%. Ние трябва да оценим и факта, че те могат да имат и вторичен ефект върху цените на други стоки и услуги.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна