Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Златните минути на Радио София"

Маргарита Дупаринова - 60 години преданост на театъра

Днес Златните минути на Радио София са посветени на актрисата Маргарита Дупаринова, която освен с блестящите си театрални роли, бе позната и като всеотдайната съпруга на отишлия си рано от този свят актьор Апостол Карамитев.

Родената през 1921 г. Маргарита завършва Държавната театрална школа през 1944 г. Дебютира в Народния театър "Иван Вазов" с ролята на Милкана в "Майстори" от Рачо Стоянов и играе на неговата сцена без прекъсване до 1990 г.

Актриса с широко амплоа, изключителна култура и интелигентност, предана докрай на театъра, така я помнят нейните колеги и почитатели, като същевременно тя е една от най-сдържаните и лаконични звезди в гилдията.

Из Народния театър и до днес се разказват легенди за любовта между Маргарита и Апостол. Той е нейният най-съвършен съмишленик и съучастник под прожекторите. Двамата са фанатично предани на изкуството. Плачат с истински сълзи и страдат с автентични емоции.

Чуйте откъс от спектакъла „Скандал в Брикмил“, една от постановките, в които партньорството между двамата е толкова истинско, колкото и в живота. Записът е от 1970 г.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна