Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фрапиращи случаи на незаконна сеч в Сливенско

Снимка: БГНЕС

Само през последните два дни на територията на регионална дирекция по горите в Сливен са задържани осем каруци с незаконна дървесина, като се е наложило жандармерията да съдейства. Нарушителите обикновено са от ромски произход. Това каза за “Хоризонт“ в предаването “Хоризонт за вас“ инж. Георги Русев - директор на Регионалната дирекция на горите в Сливен.

За миналата година на територията на Регионалната дирекция са поставени общо 1168 актове за установяване на административно нарушение, от които 1100 броя са по закона на горите и са свързани с или добив, или транспортиране.

Бракониерите са едни и същи и секат не, за да се стоплят, а да търгуват.

Ситуацията със събираемостта на глобите е сложна, каза още инж. Русев:

Около 16% е събираемостта към момента. Една голяма част от хората, на които са съставени актове, са малоимотни или безимотни. Тоест няма възможност да се вземат санкциите от тях.

Над 500 са бракониерите-рецидивисти в страната. Това са нарушители, на които през последните две години са съставени по 20-30 акта без никакъв ефект. Според инж. Георги Русев, решението трябва да се търси в промяна на Наказателния кодекс.

Те са чисто безнаказани и повтарят отново нарушенията. Действително това е така и е редно да има промени в Наказателния кодекс.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени