Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Бернард Шварцлендер: Икономическият ефект от замърсяването на въздуха в Китай е огромен

Въпреки мерките на китайското правителство за ограничаването на замърсяването на въздуха, те не са достатъчни. Това заяви в предаването "Събота 150" д-р Бернард Шварцлендер от Световната здравна организация. Експертът е категоричен, че туристите не бива да се отказват от пътуване до Китай, но трябва да вземат мерки за здравето си.

Причините за замърсяването на въздуха се дължат на множество фактори, обясни д-р Шварцлендер:

Трафикът става все по-голям фактор за замърсяването на въздуха, особено в големите градове като Пекин, Шанхай и Чунцин. Повече от 20 милиона души живеят в тези градове и много от тях се придвижват с личните си автомобили. Много е важно обаче да осъзнаем, че в момента страдаме от проблем, който е създаден от последните няколко поколения, при които има огромен индустриален бум. Построени с амного фабрики, но опазването на околната среда не е взето под внимание.Има много производства около големите градове, които замърсяват въздуха. Те трябва да инсталират съоръжения, които да филтрират вредните емисии. Само по този начин може да се ограничи изхврълянето на вредни частици и замърсяването на градовете като Пекин.

Според д-р Шварцлендер, икономическият ефект от замърсяването на въздуха е огромен, особено ако имаме предвид, че това е дългогодишен проблем:

Зърсяването не е нещо, което се случва просто в един ден. Това не е и проблем, който е само наш. Той вероятно ще остане и за следващите поколения. Замърсяването на въздуха причинява множество болести, а това е много висока цена. Разбира се, трябва да бъдат инвестирани много пари, за да е сигурно, че източниците на замърсяване ще са премахнати. Ние трябва да се върнем към корените на проблема и да се убедим, че фабриките вече работят с възобновяеми източници. Това беше и в основата на дискусиите на конференцията в Париж, миналата година.

Замърсяването може да има огромен ефект върху здравословното състояние на хората, подчерта експертът:

Замърсяването се усеща от всички нас. Може да го усетим на вкус дори. Понякога вредните частички във въздуха са на толкова високо ниво над допустимото, че създават палещо чувство в очите. Изгарящо е... Не трябва да забравяме и дългосрочният ефект. Има много силни научни доказателства, че дългият престой в силна замърсена среда води до рак, което е изключително тежко залоляване. Отчитаме увеличаване на заболеваемостта в Китай, което може да се обвърже със замърсяването на въздуха.

Цялото интервю с д-р Шварцлендер чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени