Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лекари от шест болници ще се обучават от испански специалисти за координатори по донорство

Снимка: архив

Лекари от интензивните отделения на 6 водещи болници ще се обучават от испански специалисти за координатори по донорство. Това каза пред “Хоризонт”д-р Марияна Симеонова, която е директор на Изпълнителната агенция по трансплантации.

Вашата слабост е, че вие имате много малко хора, обучени да управляват донорския процес, заяви за “Хоризонт” Марти Манялих, който е експерт по транспантология и преподавател в Медицинския университет в Барселона.

Да бъде създаден модел за действие при донорски ситуации в интензивните отделения в България, това е целта на европейски проект, в който български и  латвийски лекари ще се обучават от свои испански колеги за координатори по донорство.  75 - 80 са трансплантациите годишно у нас чрез донорството от починали хора в мозъчна смърт, посочи д-р Марияна Симеонова.

Българите ще се обучават от най-добрите в областта - испанците, които са лидери по донорски ситуации и брой трансплантации в Европа, заяви Марти Манялих:

Анестезиолозите в България имат нужда от необходимата квалификация и това, което испанците ще допринесат, е, че те ще дадат тяхното познание за  организация на отделите за реанимация.

По програмата ще се обучат медици от "Пирогов", ВМА, от университетските болници "Света Марина" във Варна, Плевен, Пловдив и Бургас.

Как работят центровете в Испания и как е започнало всичко, разказа Марти Манялих:

Първата стъпка е това, което ще направим и в България. Още през 1985 година ние обучихме нашите анестезиолози да работят по организацията на органо-донорския процес, това което се извършва от ИАТ. Втората стъпка е свързана с това, че правителствата, както се прави в Испания, трябва да подкрепят болниците във донорските процеси, като осигуряват годишни бюджети за непрекъснати обучения за анестезиолозите и лекарите.

Целта е да се създаде работещ модел за действие за откриване на донорските ситуации и за реализирането им, посочи още д-р Симеонова.

Вие имате много малко хора обучени в организацията на донорския процес. Например - много малко хора са преминали курс в Барселона по управление на донорския процес. И това е  съществена слабост, защото колкото повече са хората , които имате обучени, толкова по-добри резултати ще имате в това да откриете мозъчната смърт съответно правилно да подходите в процеса, обясни  Марти Манялих.

Нашите 6 болници да станат в бъдещи центрове и да заработи и онлайн обучение за координатори по донорство, надява се д-р Симеонова.

Около 80 са трансплантациите годишно у нас, а за сравнение лидерът Испания осъществява  1800 донорски ситуации и 450 трансплантации годишно при 45 милиона население. Испания забранява да се приемат хора от друга страна да се трансплантират при тях, каза Марти Манялих:

Хората, които са граждани на Испания, имат същите права каквито са за испанците. Ние не приемаме хора, които идват от друга страна да се транспрантират при нас, това е забранено,  само гражданите на Испания. Германци, англичани, тези които са граждани на Испания  те могат да бъдат и донори и могат да бъдат трансплантирани.

29 са донорските бази у нас с общо 60 координатори по донорство.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна