Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кери е оптимист за мирните преговори за Сирия в Женева, сирийската опозиция - не

| обновено на 23.01.16 в 14:48
Джон Кери
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Държавният секретар на САЩ Джон Кери изрази оптимизъм, че мирните преговори за Сирия, насрочени за 25 януари в Женева, все пак ще се състоят и че процесът трябва да напредва, съобщи Ройтерс.

След свои срещи в Съвета за сътрудничество в Персийския залив в саудитската столица Рияд, Кери подчерта: Ние сме убедени, че с добра воля преговорите ще се състоят в посочения ден и че специалният пратеник на ООН Стафан де Мистура ще събере по подходящ начин хората в един диалог за сближаване на първата среща в Женева.

Тази женевска сбирка, залегнала в резолюция на Съвета за сигурност за мирно уреждане на сирийската криза, предвижда на масата на преговорите да седнат представители на сирийското правителство и на сирийската опозиция.

Днес се състоя и телефонен разговор между Кери и руския му колега Сергей Лавров, проведен по инициатива на Кери, съобщи ТАСС. Двамата подкрепиха започването на мирните преговори за Сирия в Женева и се изказаха също така за по-нататъшното включване в процеса на Международната група за подкрепа на междусирийския диалог. В групата влизат Русия, САЩ и ООН. Лаврв и Кери са отделили специално внимание на необходимоста от формиране на истински представителна делегация на сирийската опозиция.

Междувременно десетки сирийски бунтовнически групировки излязоха със съвместна декларация, в която обвиниха сирийското правителство и поддържащата го Русия за вероятен провал на женевските мирни преговори за Сирия. Ние ще държим отговорни режима на Асад и неговия руски съюзник за неизпълнението на политическия процес поради продължаващите им военни престъпления, сочи декларацията, припомняйки обсадените градове и бомбардирането на граждански обекти.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна