Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-малко 20 са жертвите на снежната буря в САЩ

Синоптици: Най-страшното вече премина

Най-малко 20 са жертвите на снежната буря Джонас, която парализира Източното крайбрежие на САЩ. През изминалите няколко часа в Ню Йорк и Балтимор беше вдигната забраната за пътуване. Според синоптиците най-страшното вече е преминало. Хиляди полети бяха отменени. Авиокомпании обмислят отменяне на допълнителни полети и в утрешния ден. В "Сентрал парк" в Ню Йорк снежната покривка  достигна почти 70 см, което е рекорд от 1869 година.

Бурята, която събори рекорди, донесе в пет щата снежна покривка от близо 80 см като най-силно засегнат от снега се смята, че е бил районът Западна Вирджиния. Според телевизия Ен Би Си в един момент в САЩ е имало едновременно стотици хиляди без ток. Автомобилни катастрофи, породени от лошите условия, са отнели живота на по-голямата част от жертвите.

По крайбрежието на Ню Джърси гигантски триметрови вълни и ветрове от над 70 км/час  доведоха до наводнения и напомниха за супербурята Санди отпреди три години. Местното обществено радио описва някои квартали като “арткически реки.“

В ранните сутрешни часове екипи в Ню Йорк почистваха засегнатите улици, за да може градският транспорт да се върне към нормалния си ритъм на работа. Милиони американци започнаха изриване на снега пред домовете си.

След като гигантската снежна буря скова Източното крайбрежие през почивните дни, синоптиците съобщават за дневни температури над нулата, които ще помогнат за разтопяването на снега, но минусовите температури през нощта могат да доведат до поледици.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна