Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кристина Христова, АЕЖ: Купуването на медийни услуги без обществена поръчка е криво тълкуване на директивата

Много е отчайващо това, че само преди година новото правителство пое ангажимент да се прекрати тази порочна практика с даване на пари по неясни правила на определени медии, което е една изключително опасна практика за влияние върху медиите. И една година по-късно ние направихме крачка назад, тоест ние останахме на същото място. Това каза за “Хоризонт“ в предаването “Преди всички“ Кристина Христова от Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ), която поиска преиздентът да наложи вето на Закона за обществените поръчки.

Това изобщо не е задължително изискване, това е криво тълкуване на европейската директива. В свой анализ експертът по медийно право проф. Нели Огнянова е изкарала като факти скорошни решения на Европейския съд, който обяснява защо и в кои области се правят изключения, и те са изключително свързани със социално-културни аспекти и когато медията е възложител. Това изключение, което е вкарано в директивата, е вкарано, за да се запази независимостта на медиите, а ние го правим по начин, който да ги направи напълно зависим от управляващите.

Първото, което ще направим, е отново да подадем сигнал и към Съвета на Европа, където имат специална платформа за такъв тип нарушения на закони, застрашаващи свободата на медиите. И второ – самите ние ще наблюдаваме активно.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени