Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има ли място за нов десен проект в България?

Преди дни лидерът на ДСБ Радан Кънев обяви създаването на нов десен проект
Снимка: БГНЕС

Анализаторите Калоян Методиев и Валентин Вацев коментираха в предаването „12+3“ идеята за създаването на нов десен проект около ДСБ.

Десният терен е свободен. Това, че има някаква претенции и някой се опитва да вземе етикета, нищо не означава. Там е големият вакуум. Прекалено много ментета се нароиха в дясно. Вече имаме пример и това е примерът на Източна Европа. Това е Орбан. Това е европейският десен проект, а не Меркел, който се оказа, че се копира в България. Проектът Меркел е повече Европа, по-малко национални държави, повече движение към центъра. Това е, което се копира в България – един либерален модел, който се опитва да се представи като десен. Ще гледаме и този опит, но няма да е автентичен, коментира Калоян Методиев.

Според Валентин Вацев в България и левите, и десните са се провалили:

И т.нар. леви, и т.нар. десни в България се провалиха системно, не поотделно, а заедно. Вече е умрял класическият, старият Лукановски проект за ново ляво, ново дясно, които водят България към светли либерални бъднини. Нищо такова не се състоя.

Вацев каза още, че е завършил един цял цикъл в живота на Европейския съюз – европейският федерализъм, където лявото е било почти неотличимо от дясното.

Сега вече влизаме в епохата на автентичността, смята Валентин Вацев:

Това, което ме интересува, е има ли сили и ресурси България да произведе автентични леви и автентични десни партии. Засега не виждам нищо такова.

И двамата анализатори не изключиха възможността за предсрочни избори у нас до края на годината.

Според Калоян Методиев американската страна не одобрява политиката на правителството:

Премиерът наруши прекалено много интереси - и по руска линия, и по американска. Очаква се докладът, който ще дойде от Брюксел да е унищожителен, да не е имало досега такъв доклад, т.е. това е вече санкцията на Германия. Той прави една капитална грешка, че се закача прекалено близко за Турция. Ние никога не сме били толкова близо като държава до Турция и неин говорител, колкото това се случва в момента. И предупрежденията тук идват и от ляво, и от дясно, и от всякакви възможни среди, че ако се мине една граница, Европа няма да го търпи това нещо. Това, че тя "кляка" пред Турция и бива оставена да бъде изнудвана заради бежанците, не означава, че ще прости.

На този етап премиерът Борисов е стабилен, но ако успее да ядоса едновременно Държавния департамент и Путин, тогава пътят му ще бъде приключен, коментира Валентин Вацев:

Той все още има един сезон светло време за лавиране. Върхът на цирея е в турския въпрос. Ако Борисов не намери вътрешни сили да се разграничи от бесовството, което сега започва в Турция, той ще завърши много лошо. Ще завърши лошо политически, финансово и, боя се, и физически. От там тлее огромна опасност не толкова за Борисов, колкото за нашето общество. Ние сме без политика, а в Турция политиката съвсем скоро ще изригне като вулкан.

Разговорът с Калоян Методиев и Валентин Вацев можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна