Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Бакърджиев: Не е изключено скандалът с „Химко“ да е предизвикан умишлено

Снимка: БГНЕС

Информацията за искан подкуп от чуждестранен инвеститор за "Химко" е поредният скандал, не е изключено той да е предизвикан умишлено, коментира в предаването „Нещо повече“ Петър Бакърджиев – председател на УС на Института за правни анализи и изследвания.

В писмо до премиера и главния прокурор президентът на американската компания ANJ Group Corp Ян Аронов заявява, че синдикът на предприятието Росица Томова и мъж, представящ се за съветник на Борисов, са поискали първоначален рушвет от 500 000 евро, а после още 500 000 евро от евентуалната печалба, за да уредят закупуването на завода във Враца.

За твърденията, изложени в писмото, Борисов сезира прокуратурата и ДАНС.

Впечатляваща е смелостта, с която синдикът, назначен да упражнява определени компетенции във връзка с това предприятие, прави среща с потенциални инвеститори, които имат желание да закупят активите на този завод./…./ Сумата е впечатляваща и аз смятам, че тези хора не действат на своя глава, освен ако не целят да предизвикат някакъв скандал, който да бъде пришит към правителството. За съжаление, обаче синдикът няма нищо общо с изпълнителната власт и тук МС е абсолютно прав в прессъобщението си, когато насочва евентуалния натиск към органите на съдебната власт, заяви Петър Бакърджиев.

Той каза, че Драгомир Стойнев във времето, в което е бил министър на икономиката е заявявал, че се появяват рекетьори, които имат претенции към активите на „Химко“:

Историята покрай този завод показва, че през март 2015-та година никой не е пожелал да купи завода. Интересно е, че миналата година се е състояла тази среща, за която те/бел.ред от ANJ Group Corp / твърдят, че са поискани два пъти по 500 хиляди евро. Интересното е, че тези двама души са заявили това пред шестима свидетели. Изводът, че около „Химко“ има криминална група за изнудване, както е записал в писмото си г-н Аронов, всъщност преповтаря извода на министър Стойнев.

Ако условията за получаване на собствеността на „Химко“ са свързани със заплащането на 1 млн. евро рушвет, интересно е да се проследи дали новият собственик на този завод е заплатил този рушвет. Според мен отговорът на този въпрос е по-скоро отрицателен, коментира Петър Бакърджиев.

Цялото интервю с Петър Бакърджиев можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна