Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Работна група в МЗ обсъжда предложения за промени в Закона за кръвта

Снимка: БГНЕС

Работна група на Министерството на здравеопазването обсъжда предложения на Националния център по трансфузионна хематология за промени в Закона за кръвта, кръводаряването и кръвопреливането, каза за "Хоризонт" директорът на Центъра д-р Николай Андреев. Слушатели сигнализираха, че в момента не можеш да дадеш кръв за свой близък, ако не си в неговия район.

Промяна в Закона е нужна, защото има необходимост от връзка между петте регионални центъра, каза директорът на Националния център по трансфузионна хематология.

За да вземем, примерно, в момента недостатъчно количество А положителна кръв. Имаме, обаче ни се ще да имаме много повече и, примерно, във Варна или в Пловдив имат тази кръвна група в по-големи количества. За да се уговорим да ги вземем оттам, колегите ще трябва да кажат: "Да, добре, о кей!", но тогава ние ще ги плащаме.

Трябва да се направи система за връзка между центровете, посочва и д-р Евгения Шурлиева, трансфузионен хематолог в "Пирогов":

За съжаление, това е разпределение, което е направено от Министерството има пет регионални центъра, които набират кръв. Затова не е направена системата, с която между центровете може да се обменя кръв. Ако е направена тази система, няма да има никакъв проблем.

Воля за промяна в полза на пациентите има, категоричен е д-р Андреев:

Сегашното министерство, а и предишните, са запознати с тези проблеми.

Освен промяна в закона за връзка между петте центъра е нужна е и добра кампания за доброволно даряване на кръв у нас, иначе държавата осигурява всичко останало, каза още д-р Андреев.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна