Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МОН призна, че не e представило по най-добрия начин промените в новите програми

Снимка: БГНЕС

От Министерството на образованието и науката признаха, че не са представили по най-добрия начин промените в новите учебни програми, които предизвикаха недоволство и протести сред учителите по география. В събота учителите протестираха пред министерството и настояха да бъде преразгледана  промяната в учебния план на техния предмет, според която част от съдържанието, изучавано в седми клас, ще трябва да се преподава на петокласници. Според учителите на тази възраст децата не са подготвени за толкова сложен материал. Иван Такев от пресцентъра на просветното ведомство заяви: 

Ние отчетохме като грешка да кажем, че в петък в края на работния ден бяха качени на сайта програмите, но от там започва един месец на обществено обсъждане.

Експертите увериха, че промените в учебните планове са необходими, за да може учениците да отговорят адекватно на изискванията на новото време. От министерството обясниха, че в новите учебни програми пише за "османско владичество", но ако учениците използват изразите "робство" или "присъствие", техните оценки няма да бъдат намалявани:

Характеристиката на тази политическа система ще я даде науката, обясни Радостина Николова от министерството. В отговор на коментарите, че православието и покръстването са изчезнали от учебниците, тя коментира:

Да не забравяме, че всъщност големият процес, това е християнизация. Покръстването също е процес, то е част от него. Има православие, да, има православие.

От Министерството на образованието увериха, че диалогът с учителите ще продължи. Не е възможно обаче срокът за обсъждане на новите програми да бъде повече от 1 месец, тъй като, ако това стане, учебниците няма да може да бъдат отпечатани навреме.

Подробности чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна