Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Двореца на Европа в Страсбург България присъства и исторически освен като председател на Комитета на министрите в момента

Съвет на Европа, снимка Ирина Недева
Снимка: Ирина Недева

Днес се отбелязва Международен ден на възпоменание в памет нажертвите на Холокоста в Съвета на Европа. Това ще стане в14:00 българско време в предния двор на Съвета на Европа. Ще бъде показан и документалния филм "Irene Sendler" от А.Wolf и показанията на дете спасено от нея.

Денят е посветен тази година на "праведниците сред народите". Така нарачените “Хасидей умот ха-олам”. Към момента общият брой на праведниците е  близо 25  хиляди от 47 държави. Това е тази специфична титла, която Яд Вашем и Израел признават на хора, които са допринесли за спасяването на евреи от  нацистките режими по времето на Втората световна война, когато  омразата към евреите, стига до кулминационната си точка – унищожението.
Как всичко това има връзка с България? – Има.
Защото тук в Двореца на Европа има история, която свързва България  и Деня за възпоменание в памет на жертвите на Холокоста. Това е фигурата на Димитър Пешев – обявен за праведник от Яд Вашем, който съвсем буквално присъства в Съвета на Европа чрез своя бюст.
Бюст на Димитър Пешев в Двореца ва Европа, Страсбург
Вчера, в навечерието на Отбелязването на Деня на Холокоста в Двореца на Европа българският президент намери време да поднесе цветя пред бюста на Димитър Пешев с кратка церемония.

Интересното е, че Димитър Пешев е единственият български политик, чийто бюст виждаме на втория етаж на Двореца на Европа до ключовети фигури на бащите  основатели на идеята за обединена Европа. За да си представите мащаба -  има общо около десетина исторически фигури на политици представени по този начин непосредствено до залите където заседават ключовите комисии на Съвета на Европа, бюстът на Димитър Пешев е точно до залата където заседава политическата комисия, - една от най-важните за Парламентарната асамблея на Съвета на Европа.
Димитър Пешев е признат от израелския "Яд Вашем" за "праведник сред народите".

Снимка

По ирония на съдбата парламентаристът иницирал писмото срещу депортацията на евреите от 1943 е осъден от Народния съд  след деветосептемврийския преврат на 15 години затвор.

Дворецът на Европа където се помещава Съвета на Европа  и заседава парламентарната асамблея пази в архивите си моменти от церемонията по поставяне на бюста на Димитър Пешев на която е приъствал и главният равин на Елзас Рене Гутман.

Разрових се сред историята на този бюст. Димитър Пешев е онзи български парламентарист който през 1943 като заместник-председател на Народното събрание събира подписите на 43-ма депутати от мнозинството в Народното събрание под протестно писмо до правителството с искане за отмяна на решението за депортиране на българските евреи.

В кампанията за спасяването на евреите се включва и Българската Православна Църква, групи от  21 писатели и поети  и група от адвокати. Междувременно Пешев е свален от поста в Народното събрание по искане на тогавашния Министър-председател. Спасени са близо 48те хиляди евреи, родени на територията на България тогава.

Бюстът на Димитър Пешев е от 16 години в Двореца на Европа. Поставен е на 25 януари 2000г. по инициатива на българската държава и идея на практика на Лъчезар Тошев -  почетно асоциран към ПАСЕ български политик и народен представител от зората на българската демокрация със Съюза на демократичните сили (СДС) .

Бюстът е изработен от българския скулптор Иван Минеков.


Подробности чуйте в звуковия файл от кореспонденцията на специалния ни пратеник в Страсбург Ирина Недева.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна