Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Г. Кючуков: Въпреки постоянния натиск от Брюксел ние не сме направили почти нищо

Снимка: www.abv-alternativa.bg

Докладът за напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка в общи линии повтаря докладите от последните 9 години. Даже някои препоръки се явяват като цитати от предишните доклади. Това показва, че ние не сме си свършили работата въз основа на предишните препоръки и ЕК деликатно ни го напомня.

Това каза за предаването "12+3" по "Хоризонт" доц. Георги Кючуков – депутат от АБВ, според когото този вид доклади вече сякаш нямат особен ефект върху страната ни.

Принципно аз съм точно на това мнение – този доклад в този си вид няма никакъв смисъл. Не казвам, че състоянието на съдебната система е добро и докладът трябва да отпадне, защото ние сме си оправили нещата в съдебната система. Точно обратното. Въпреки постоянния натиск от Брюксел ние не сме направили почти нищо. Причините, според мен, са много. Преди всичко т.нар. "съдебна реформа" в момента в България е само етикет. Тя няма съдържанието, което трябва да има.

Това, че обществото е загубило доверие във ВСС, не означава, че сме съгласни с начина, по който се иска оставката, коментира Кючуков, който определи искането като намеса на законодателната власт в независимата съдебна система.

Интервюто на Снежана Иванова с Георги Кючуков можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна