Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д. Делчев: Докладът е по-добър от предишните, защото има реални резултати

Снимка: reformatorskiblok.bg

Докладът на ЕК е обективен, но не казва нищо, което да не знаем и сами и което да изненадва. Отчитат се положително усилията на вицепремиерът Меглена Кунева в борбата с корупцията. Отчитат се положително и конституционните промени, които приехме. Но, разбира се, се отчита, че може да има и много по-голям напредък. Това каза за предаването "12+3" по "Хоризонт" Димитър Делчев от ПГ на Реформаторския блок.

Всъщност докладът, от гледна точка на предишните доклади, е по-добър. По-добър е, защото вече има реални резултати в "Правосъдие и вътрешен ред" – в Конституцията и в законодателството. Те отчитат напредък в политическата воля за това да се прави съдебна реформа. Тук поне има ясни данни.

Според Делчев изказванията за липса на резултати след мониторинговите доклади са нормални за опозиционни депутати, които са получавали тежки доклади в миналото и не са доволни, че настоящият е по-положителен:

Ако за тях свършат докладите сега, те ще останат в същата ситуация, в която са били преди. Сравнението с преди обаче го има и то е очевидно. Това правителство направи доста усилия, за да има реална разлика в "Правосъдие и вътрешен ред".

Брюксел ни казва, че Прокуратурата е нереформирана, допълни Делчев, според когото тя трябва да действа  "много по-съсредоточено и много по-настървено" по отношение на престъпления, свързани с корупция, с организирана престъпност и други чувствителни теми.

Интервюто на Снежана Иванова с Димитър Делчев можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна