Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бан Ки-мун ядоса Бенямин Нетаняху с осъждане на израелската окупация

Бан Ки-мун

След като по време на дебати в Съвета за сигурност на ООН по ситуацията в Близкия изток генералният секретар Бан Ки-мун осъди израелската окупация на палестинските територии като "инкубатор" на насилие, премиерът на Израел Бенямин Нетаняху го обвини, че окуражава терора, предаде Ройтерс.

В речта си Бан Ки-мун определи като провокативни действия продължаващия строеж на израелски селища на окупираните палестински територии и подчерта:

Продължаването на строителните дейности е насочено против палестинския народ и международната общност.

Ръководителят на ООН отбеляза, че реакцията на палестинците е естествена в условията на дългата окупация и блокирането на мирния процес:

Фрустрацията на палестинците избуя под тежестта на половинвековната окупация и парализирането на мирния процес. Това е неоспорима истина. Естествена човешка реакция е, както личи от историята, потиснатите хора да реагират на окупацията, която често служи като инкубатор на омраза и екстремизъм.

В острия си отговор Нетаняху не само обвини лично Бан Ки-мун, че насърчава на тероризма, но атакува и самата ООН като отдавна загубила своя неутралитет и морална сила. За палестинците Нетаняху каза:

Те убиват, не защото искат мир, а защото мразят човешките права.

Израелският премиер беte допълнително изнервен от критични позиции, вече изказани и от официални представители на САЩ и ЕС. На конференция по сигурността миналата седмица американският посланик в Израел Дан Шапиро разкритикува двойния стандарт на израелското правосъдие в Западния бряг - един за палестинци и друг за израелци. На свой ред шведският външен министър, който призова за независимо разследване на вълната от насилие между палестинци и израелци, бе наречен от Нетаняху "антисемит".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна