Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С. Бъчварова: С измененията в Закона за тютюна трябва да се гарантира високото му качество

Производителите обявиха готовност за протести и стачки

Снимка: БГНЕС

Депутати от ДПС настояват да бъде отложено разглеждането на второ четене на Закона за тютюна. Производителите предупредиха, че в сектора зреят протести и обявиха стачна готовност.

Предлага се да се направят 28 експертни комисии, които да окачествяват тютюна, но експерти липсват, а това е специфична работа, каза в "Преди всички" Светла Бъчварова, депутат от БСП и член на парламентарната земеделска комисия:

Нашето предложение беше, в Института по тютюна, който е специализиран в тази област и има своите възможности да обучава, а също така и да осъществява тази дейност, да се направи един регистър на тези, които са обучени и да се решават конкретно възникнали проблеми, при ситуации, в които за този тютюн, който се изкупува, има различни мнения между купувачи и продавачи. Но, ние сега ще направим едни комисии – тези комисии ще работят, ще отнемат разрешителни, ще вписват разрешителни… Неща, които никого не касаят, защото те няма да решат проблемите на тютюнопроизводителите с цените, с липсата на срокове – кога да започне, кога да свърши изкупната кампания. Това беше едно от основните изисквания на бранша.

Не е възможно цената на тютюна да бъде изкуствено потискана, каза още Бъчварова и уточни:

Но, ако има правила, ако в този договор е разписано, договорираните количества, че те са изкупуват на база качество, на база сортове, това е един от проблемите след 2010 година – има проблем с чистотата на сортовете, които се предлагат за изкупуване.

Така голяма част от проблемите с цената, обясняват експертите, се дължат на качеството на тютюна и семената, които се използват:

До 2009 година семената за тютюн бяха сертифицирани, освен това се предоставяха по линия на държавната помощ, която съществуваше, безплатно на тютюнопроизводителите. Гаранцията беше, че тази сортова група е тази сортова група и няма никаква промяна, но след 2010 година, когато това отпадна, тютюнопроизводителите, в липсата на възможност да инвестират в закупуването на семена, част от тях предпочетоха да ползват собствени семена. В закона е записано, но то е много пожелателно, че семената трябва да са сертифицирани, но това не може да стане с един запис в закона, при условие че сме в пазарна икономика и производителите трябва да имат финансов ресурс, някаква възможност тези семена да си ги набавят.

Тази година отново проблем са изкупните цени. Тютюневият бранш не се познава добре и затова в промените в закона се налагат решения, които съсловието не одобрява. С измененията в Закона за тютюна трябва да се гарантира високото му качество. Според Бъчварова едно от решенията е изкупвателните организации да предоставят семена и в периода, в който изкупуват тези семена под някаква форма да се калкулират в крайната изкупна цена:

Друга възможност е тип държавна помощ в тази посока. Това не са кой-знае какви ресурси, които се изискват и могат да бъдат даже в сферата или в рамките на общата политика, свързана с прилагане на политика на de minimis.

Пълната либерализация на пазара също създаде много проблеми на България, каза още Бъчварова.

Интервюто може да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна