Eмисия новини
от 17.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Съветът на Европа отправи препоръки към България за трафика на хора

Снимка: europarl.europa.eu

Законодателни промени и подобряване на координацията срещу трафика на хора препоръчва експертната група към Съвета на Европа, която разпространи официално втория си пореден доклад за България.

Българските власти трябва да осигурят законодателно поне минималния период от 30 дни за възстановяване на жертвите на трафик и той да бъде даван, преди жертвата да реши дали да сътрудничи на органите. Това каза Петя Несторова, изпълнителен секретар на експертната група срещу трафика на хора към Съвета на Европа:

Трябва да бъдат създадени достатъчно приюти, в които да има места за мъже, жертви на трафик.

Експертите по трафика на хора към Съвета на Европа имат препоръки и в областта на наказанията, уточни Несторова:

Много е важно също така трафикът на хора да не е престъпление, при което да е възможно да се сключва споразумение, тъй като това е сериозно престъпление, сериозно нарушение на човешките права и сключването на споразумение има последици, също и по отношение на обезщетението на жертвите.

Съветът на Европа обръща внимание и на недостатъчното финансиране на борбата срещу трафика на хора в България.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.