Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Върховната Рада гласува на второ четене Закона за децентрализацията на Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днес Върховната Рада би трябвало да приеме Закона за децентрализацията на Украйна, който бе договорен по време на подписаното в началото на 2015 г. Минско споразумение 2, което постави точка на военния конфликт в Източна Украйна.

Преди дни президентът Петро Порошенко обяви, че ако не бъде приет Законът за децентрализацията на Украйна и не бъдат приети конституционните промени, на Киев може да се наложи да изчака с европейската си интеграция.

Политическата ситуация в Украйна остава сложна, коментира политологът от Киев Вадим Карасьов, защото страната му е изправена тези дни и седмици пред ключови изпитания да осигури необходимия политически консенсус за приемането на Закона за децентрализацията в Радата: 

Окончателна формула на компромиса не съществува. По време на разговорите между украинския президент Петро Порошенко и американския вицепрезидент Джо Байдън стана ясно, че те са разговаряли върху формулата за това как трябва да изглежда компромисът, който трябва да направи Киев, за да се постигне изпълнението на Минското споразумение.

На 31 август миналата година Законът за децентрализация мина на първо четене, което стана на фона на масови протести около сградата на Върховната Рада. За да мине на второ четене текстът, са необходими 300 депутатски гласа, но пропрезидентското мнозинство разполага с 280 от тях. И ако гласуването не успее, тогава целият политически процес трябва да започне отново.

Документът е еднакво критикуван както в Киев, така и в Източна Украйна. Според руския политолог Владимир Фесенко проблемът има сериозно измерение:

Американците разбраха, че Русия иска да ускори процеса, защото Москва се оказа в много сложна икономическа ситуация и затова сега САЩ засилват своето влияние върху Русия. Ако няма отстъпки по основния въпрос за предаването на контрола на руско-украинската граница на правителството в Киев, както кога и как да бъдат изведени руските военни от зоната на конфликта, то тогава няма да има решаване на проблема.

Още по темата чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна