Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Японската централна банка въведе изненадващо политика на отрицателни лихви, черпейки от опита на ЕЦБ

На днешното си редовно заседание Централната банка на Япония (ЯЦБ) взе изненадващо решение да въведе политика на отрицателни лихви, тъй като слабото представяне на икономиката, упорито ниската инфлация и турболенциите на глобалните финансови пазари заплашват да подкопаят икономическите планове на премиера Шинзо Абе, известни като "Абеномика".

ЯЦБ обяви, че намалява своята депозитна лихва до -0,1% от +0,1%, въвеждайки по този начин "наказателна лихва" за средствата на търговските банки, държани при нея, които надвишават размера на техните задължителни резерви, паркирани в Централната банка. Целта на това решение е да се намали цената на обслужваните заеми в цялата японска финансова система, което да стимулира инфлацията в страната, посочи Централната банка.

Банката реши да въведе отрицателни лихвени ставки, за да предотврати в бъдеще проявлението на низходящи рискове и за да запази инерцията за постигане на основната си задача за ценовата стабилност и инфлация от 2%, се посочва в официално изявление на ЯЦБ след края на нейното двудневно заседание.

Ние ще понижим лихвените ставки още по-дълбоко на негативна територия, ако преценим, че това е необходимо, допълни Централната банка.

Днешното изненадващо решение на Управителния съвет на ЯЦБ беше взето с 5 срещу 4 глас.

В същото време Централната банка запази размера на осъществяваните от нея операции на паричния пазар, така че паричната база да се повиши с годишно темпо от 80 трлн. йени. Това нейно решение беше взето с 8 срещу 1 гласа, като единствено членът на банката Такахиде Куичи гласува за пореден път против, призовавайки за намаляване на размера на програмата за покупки на активи до 45 трлн. йени.

ЯЦБ намали своите прогнози за инфлацията през финансовата 2016/2017 година до 0,8% от предишна оценка през миналия октомври за повишение на инфлацията с 1,8%, като в същото време остави без промяна своите оценки за инфлация от едва 0,1% през текущата финансова година и от 1,8% за фискалната 2017/2018 година.

Според Централната банка целевото инфлационно ниво от 2% ще бъде постигнато през първата половина на фискалната 2017 година, като нейните нови прогнози се базират на очакването, че цената на суровия петрол ще нарасне от 35 долара за барел над ниво от 40 долара към края на прогнозирания период.

Изненадващото решение на ЯЦБ да въведе отрицателна депозитна лихва провокира добър ръст на японския фондов пазар, като индексът Nikkei се повиши с 2,8%. Останалите азиатски борси също реагира позитивно – индексът Hang Seng се повиши с 2,32%, южнокорейският индекс Kospi – с 0,27% и австралийският индекс ASX – с 0,59%. Китайският пазар на акции също отбеляза солиден ръст, като основният индекс Shanghai Composite приключи петъчната търговия с повишение от 3,09%. Допълнителна подкрепа за китайския капиталов пазар оказа и новото наливане на краткосрочна ликвидност от централната банка на Китай, която напомпа във финансовата система на страната допълнителни 100 млрд. йени (около 15,21 млрд.долара).

Въвеждането на отрицателни лихви от ЯЦБ, подобно на мерките, предприети преди повече от година от страна на ЕЦБ и на Швейцарската централна банка, доведе и до рязко понижение на йената на валутните пазари. Щатският долар нарасна с близо 2% до 5-седмичен връх от 121,39 йени, докато еврото поскъпна с над 1,5% до 4-седмичен връх от 132,26 йени.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна