Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерът на Молдова заяви, че е готов да преговаря с протестиращите

| обновено на 30.01.16 в 12:13
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Новоизбраният премиер на Молдова Павел Филип заяви, че е готов да преговаря с протестиращите в името на стабилността на държавата. Изказването му дойде след вълна от протести с искане за оставка на правителството и предсрочни парламентарни избори. 

Днешното заявление на премиера е втората стъпка за овладяване на управленската криза. Вчера председателят на молдовския парламент обяви готовността си да подаде оставка и предложи поредица от мерки в областта на правораздаването, силовите структури, финансите, националната банка и централната избирателна комисия, както и за организирането на референдум за пряк избор на държавен глава.

И за двете страни – управляващи и опозиция стана ясно, че финансовата помощ, жизнено важна в момента за страната, ще дой де само при стабилно правителство. Властта категорично отказва да преговаря за предсрочни избори, но вече започна да изпълнява някои от обещанията си от преди 10 дни. Това са понижаване с 10% на цената на енергоносителите, увеличение на детските надбавки, пенсиите и заплатите в бюджетната сфера с 10%.

Министърът на правосъдието обяви, че всички глоби, наложени на страната в Европейския съд за правата на човека, ще се плащат от съдиите.

Водачите на опозицията заявиха, че ще отговорят на предложението на премиера в близките дни. Утре в центъра на молдовската столица се очаква нов антиправителствен митинг.

В звуковия файл може да чуете кореспонденция на Георги Василски - специален пратеник на БНР в Кишинев.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна