Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меглена Кунева ще се срещне с премиера, преди да обяви своите намерения

Снимка: БГНЕС


Вицепремиерът Меглена Кунева, която Реформаторският блок номинира за нов министър на образованието, отказа да коментира конкретни намерения по този въпрос, преди да се срещне с премиера Бойко Борисов:

Така че аз имам надежда да се изясни въпросът с премиера. Имам среща с министър-председателя, ще го информирам, разбира се, и за подготовката за антикорупционния закон. И ако има воля в тази посока и желание, ще вървим напред, но на този етап не мога нищо повече да кажа.

В предаването „Неделя 150“ по „Хоризонт“ Кунева коментира и огласения тази седмица доклад на ЕК. Според нея най-важният акцент е липсата на воля за борбата с корупцията. Всички изброени факти в доклада ние ги знаем, допълни тя.:

Казано е също така, че Конституцията е стъпка в правилната посока, но малка, и това го казахме и в Реформаторския блок доста открито. Оттук нататък, с добри закони, нещата могат да се променят към по-добро и с много открито признаване на това защо някои неща не са се случили. Имам предвид закона за антикорупцията. Ако направим необходимите стъпки, уверявам ви, ще имам достатъчно аргументи да кажа, че този механизъм в рамките на това правителство трябва да види своя завършек. Не защото след една или две години България ще бъде идеалната държава. Идеална държава по отношение правосъдие и обществен ред няма. Всички си помагаме, подкрепяме се – Франция правеше 15 години своята реформа и даже наскоро министърът на правосъдието подаде оставка. 

Тя припомни, че въвеждането на механизма е било прието, за да не бъдат отложени с 1 година приемът на България и Румъния в ЕС, непосредствено преди референдумите във Франция и Холандия, което е можело реално да забави приема с години:

Даде ни се една година, в която ние да направим изключително резки стъпки по отношение на върховенството на закона и вътрешните работи. И когато това не се случи в тази пълнота, беше даден такъв мониторингов механизъм. Мониторинговият механизъм не е нещо измислено само за България и Румъния. Преходните периоди, на практика, са такъв мониторингов механизъм, защото, ако има някаква опасност, те остават. Ако няма – те могат да бъдат продължени. Има 4 текста още в договора, в които е възможно договорът да бъде променен, например при тежки икономически катаклизми в страните, да не действат правилата на вътрешния пазар и т.н. Никога обаче на никой от участващите не му хрумваше, че това ще продължи 10 г. 

Според Кунева, позицията на евродепутатите ни не може да доведе до лесно прекратяване на механизма, но можем да настояваме за равно третиране на България и Румъния по отношение на „Шенген“ Страната ни е изпълнила критериите припомни тя и призова да бъде използван всеки глас, че оставането ѝ извън обкото пространство е несправедливо:

Този механизъм беше предвидено да приключи в рамките на 3 г., така както и другите защитни механизми, които ги има, мисля че това е чл. 37, 38 и 39 от договора. Тези защитни механизми имат срок от 3 г. Аналогията беше, че мониторингът в рамките на 3 г. двете държави ще успеят да се справят. Така или иначе това се проточи и не смятам, че една система като съдебната и най-общо казано върховенството на закона, както и вътрешните работи, може да бъде реформирано отвън. Няма такъв случай в историята.

Само със заклинания: "Махнете ни механизма", няма да стане в момента. Просто трябва да направим така, че да има рязък успех в борбата с корупцията, в съдебната система и разбира се във вътрешния ред.

Опитът да се доведат нещата докрай е изкачване на стръмен хълм, по време на което нямаш право да спираш, но при всяка следваща стъпка си малко по-нагоре, обобщи Кунева реформите.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени