Eмисия новини
от 07.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Д-р Неделчо Тотев: Националната здравна карта е реквием за общинските болници

Д-р Милка Василева: Националната здравна карта е инструмент, който ще определи потребностите на българското население от медицински и здравни грижи

Снимка: Радио Видин


Ще има ли равномерно покритие на страната с болници и лаборатории и ще получават ли хората качествена медицинска помощ според замисъла на националната здравна карта? Ще има закриване на болници по националната здравната карта, но проблемът е не колко болници, а колко хора ще останат без достъпна медицинска помощ. Това каза пред "Хоризонт" д-р Неделчо Тотев, председател на Асоциацията на общинските болници. Той заяви, че не е трябвало здравната карта да се изготвя на юруш и леглата се прехвърлят без мотив, а здравната карта ще доведе до дефицит на легла. Д-р Тотев отбеляза още, че е трябвало икономически анализ да предшества изготвянето на здравната карта и че тя ще изиграе ролята на реквием или предизвестена смърт за общинските болници:

Не виждаме здравната карта за какво ще допринесе. От функционални проблемите ще станат структурни.


До колко икономии ще доведе здравната карта, попита д-р Тотев:

Ще спестиш пари, ако откажеш услуга на съответния човек, да го кажем ясно и просто… С качването на второ ниво на определени заболявания се изкарват играчи, които са на първо ниво. Пренасяйки ги на второ ниво, тези структури няма как да отговорят на изискванията.

Така според д-р Неделчо Тотев с дейностите, които се оставят на определени болници, те ще бъдат принудени да се самозакрият. С планираното сливане на болниците в Шумен, Нови пазар и Велики Преслав ще се стигне до това лекари от по-малките болници да отидат в Шуменската болница, прогнозира още той.

Според кмета на Нови пазар Ивайло Камаджиев сливането на трите болници под шапката на многопрофилната болница в Шумен ще доведе до това държавата вече да има ангажимент по отношение на издръжката на болницата, която по думите му е на последни издихания. Кметът на Велики Преслав Александър Горчев казва, че по-скоро вижда процеса като работа на обединени структури като отделения, за да се окопплектоват както Шумен, така и Преслав със специалисти и изнесени работни места.

Според д-р Атанас Атанасов най-добре е трите звена да бъдат самостоятелни, защото голямата болница ще бъде натоварена финансово, ресурсно и организационно, но от гледна точка на достъпа за населението това е единствената алтернатива. Д-р Атанасов коментира още, че пациентите няма да бъдат ощетени от промените.

Идеята е до месец май сливането да бъде факт. За да се осъществи сливането на трите лечебни заведения юридическите процедури трябва да бъдат завършени до края на март.

Няма да има съкращения на легла и медицински специалисти. Националната здравна карта е инструмент, който ще определи потребностите на българското население от медицински и здравни грижи. Обръща се внимание да се увеличи броя на специалистите по здравни грижи, заяви в предаването "Преди всички" д-р Милка Василева, председател на Асоциацията на специалистите по здравни грижи. По думите ѝ, това е дългосрочна визия и няма как да се случи с магическа пръчка. Д-р Василева обясни, че в извънболничната помощ има огромна пропаст:

В хода на реформите бяха направени сериозни пропуски и днес виждаме плодовете. Личните лекари не са задължени да работят с медицински сестри и акушерки и това променя достъпа на гражданите до медицинска помощ. Идеята е рязко да бъде увеличен броят на тези професионалисти. Това може да стане чрез добре обмислени политики за задържане на младите специалисти у нас.

Повече по темата чуйте в звуковите файлове.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от