Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Марио Гаврилов: Картел се доказва изключително трудно в съда

Снимка: БГНЕС

В момента, в който получим поисканата вече информация от данъчните органи и от митниците, в изключително кратки срокове ще приключим проверката има ли картел за цените на горивата. Не е никак просто доказването на картел в съда. Важно е там как ще се представим, а не дали ще излезем на първи февруари или на първи март със своето решение. Това каза пред "Хоризонт" говорителят на Комисията за защита на конкуренцията Марио Гаврилов. С основателни подозрения не можем да влезем в съда, трябва да влезем там с доказателства, подчерта той по повод призива на три организации, сред които Асоциацията на индустриалния капитал КЗК да излезе с решение по въпроса. 

Търпеливо изчакахме да започне проверката за цените на горивата. Секторният анализ започна през юни, сега сме февруари, седем месеца са твърде много. Това обясни пред "Хоризонт" Красимир Георгиев от Асоциацията за квалификация на автомобилистите. Според говорителя на КЗК обаче има непознаване на процедурите, по които работи комисията:

Няма как ние като катаджии да спрем някого на улицата и непосредствено да постановим нашето наказание.

Гаврилов обясни, че предишният секторен анализ е отнел година, а дори в държави като Франция и Германия подобни процедури на секторен анализ траят от две до три години.

Очевидно, че сме имали подозрения седем месеца преди Асоциацията на индустриалния капитал и двете други организации да се сетят, че има споразумение в петролния бранш, за да започнем да "ровим" там, подчерта Гаврилов:

Картелните споразумения обичайно стават при доста конфиденциални срещи. Никой не застава насред площада и не подписва писмен договор. Тези времена в българския бизнес и българската икономика безвъзвратно отминаха. Тези споразумения стават на четири очи и между собствениците на фирмите и е изключително трудно в съда да се докаже картел.

Марио Гаврилов посочи, че картел може да има както при високи, така и при ниски цени.

Досега сме се базирали на информацията, получавана от търговците в петролния бранш, сега имаме възможност да оперираме с осигурителна и данъчна информация и да я ползваме в съда, обясни Гаврилов и уточни, че сравняването на информацията от тези източници е изключително ценно.

Двете мнения чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени