Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Театър Ан дер Вийн празнува

"Идоменей" в Театър Ан дер Вийн
Снимка: Театър Ан дер Вийн

Една от водещите музикални институции във Виена - Театър Ан дер Вийн отпразнува през януари своя 10-годишен юбилей като нов оперен театър. Звучи озадачаващо за театър, построен през 1801 година, но е факт, че през дългия период на съществуването си той е претърпял различни метаморфози.

Началото на неговата история е свързано с името на Лудвиг ван Бетовен, чиято опера "Фиделио" е представена премиерно през 1805 година именно на сцената на Театър Ан дер Вийн. Архивите пазят спомени за постановки на заглавия от Джоакино Росини, Волфганг Амадеус Моцарт, Франц Лехар, Имре Калман и мн. др.

След опожаряването на Виенската щатсопер по време на Втората световна война, трупата представя репертоара си в Театър Ан дер Вийн чак до 1955 година. Следва период от почти 40 години, в които на тази сцена се поставят само мюзикъли.

След обществени дискусии и допитване до специалисти се стига до решението операта отново да се върне в Театър Ан дер Вийн, но на принципа "стаджоне". Най-новата история на театъра е поставена през януари 2006 година с честване на 250 години от рождението на Моцарт.

Интендантът на Театър Ан дер Вийн Ролан Гайе избра да отпразнува 10-годишнината в три празнични вечери. в една от тях на сцената аплодираха и българската оперна прима Александрина Пендачанска, която е чест гост в постановки на този престижен виенски оперен театър.

Чуйте интересни подробности за празниците в Театър Ан дер Вийн в кореспонденцията на Боряна Йосифова - сътрудник на предаването "Алегро виваче" във Виена.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна