Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Ганев: Нямаме шанс за еврозоната докато не приключи съдебната реформа

Георги Ганев
Снимка: capital.bg

Бизнесът у нас поиска ускоряване на подготовката на страната за присъединяване към еврозоната и още догодина да можем да влезем в общия банков съюз и в чакалнята.

Далеч не всичко за приближаването ни към еврозоната е в ръцете на България, смята обаче икономистът Георги Ганев. По думите му има неща, които, ако се реализират, биха помогнали за придвижването на страната:

Едно от тези неща е завършването на автентична, истинска съдебна реформа. Няма как в еврозоната да бъде допусната държава, в която съдебната система не действа. Разбрахме от поредния доклад на ЕК, че съдебната система не действа, в очите на нашите партньори.

Според Георги Ганев Европейската централна банка не е стигнала до решението, че ще е добре да отвори вратата за следваща група страни, които да влязат в еврозоната:

Напротив, все повече се затвърждава моето мнение, което е само усещане, че поведението на ЕЦБ е подчинено на стратегията, че докато Банката не е сигурна, че новата архитектура на еврозоната не бъде завършена, установена и не се види как работи, ЕЦБ няма да желае да допуска нови членове. От нейна гледна точка това ще е само увеличаване на шума и разконцентриране на ресурси и усилия.

Икономистът е на мнение, че тази година бюджетният дефицит на страната ще бъде доста свит и в рамките на 3%.

Цялото интервю с Георги Ганев можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна