Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жени Калканджиева харесва София, особено през почивните дни, а Витоша я зарежда с енергия

2
Снимка: Личен архив
В „Кой кой е“ гостува модната икона Жени Калканджиева – българката, достигнала до най-престижното място на световен конкурс за красота. За един ден най-красивата българка, носителка на короната „Мис България 95 година“ става известна в цялата страна, след като влиза в челната шесторка на най-престижния световен конкурс „Мис Свят“.

Името ѝ е свързано с издаването на моден алманах, с клуб, с телевизионен канал, музикална компания,с веригата от салони Визаж. Все пак модата остава голямата страст, успех и постижение на топ модела.

Жени Калканджиева обича изявите пред живата публика и на голямата сцена, но и в телевизионния ефир. Създаването на първата 24-часова фешън телевизия също е нейна заслуга. Зрителите я помнят от предаването „Лица по БНТ“ и като водещ на "Отчаяните съпруги". Калканджиева не скрива, че работата на тв водеща я обогатява, харесват ѝ срещите с интересни събеседници и възможността да говори с тях на всякакви теми.

Общителна съм, любознателна съм, обичам да питам. Така научавам много нови неща и се обогатявам емоционално – казва пред Радио София Жени.

Завършила Италианска гимназия в София, на 20 години Жени Калканджиева вече е шестата по красота в света и създава първата агенция за модели. Помага на повече от 5000 моела да направят първите си стъпки по модния подиум. Отваря офиси в Италия, Русия, Казахстан и всички големи градове на България. Модели на “Визаж” дефилират от Ню Йорк до Банкок и Токио.

Жени Калканджиева е емблемата на родното манекенство. Знаменателна за нея ще си остане 1995 г., когато никому неизвестната сервитьорка от столичния квартал “Надежда” бе провъзгласена за шеста по красота в света…

Жени влиза в хрониката на  най-престижния италиански вестник „Кориере де ла Сера“. Била е лице на най-известните български дизайнери, дефилирала е у нас и по света на незабравими форуми. Въпреки предложенията да включи в книга интересните си срещи със световни знаменитости, Жени Калканджиева смята, че все още е твърде млада за подобна изява.

Има звездна кариера, която е мечта за милиони млади жени по света, но единици са като Калканджиева, които стигат до върха на световните конкурси и имат шанса да бъдат редом с големите имена в българската и световна мода. Жени разкрива рецептата на успеха – не е достатъчно само да си красива. Важно е да си общителна, интелигентна, отговорна, да можеш да впечатлиш околните с идеите и поведението си.

И ако за мнозина Жени Калканджиева е лице от кориците на най-престижните издания, то управителката на „Визаж“ винаги е държала да има стабилно и щастливо семейство. В ефира разказва, че е строга и отговорна майка.

Убедена е, че млади дами не бива да се подлагат на всякакви разкрасителни интервенции, които ги унифицира. Болно ѝ е, че все повече сегашни модели искат да победят, за да им завиждат останалите, а не - водени от стремеж за перфекционизъм и професионализъм като фотомодели или манекени.

Родена в София, Жени Калканджиева обича столицата и Витоша.

Израснала в столичния квартал „Надежда“, Жени Калканджиева е дефилирала и е работила в много европейски и световни градове. Имала е възможността да остане да работи в столицата на модата Милано, но предпочита да се върне в България, където да се отдаде на любимото занимание модата.

Голяма част от живота й е свързана с центъра на столицата, където е офисът на агенцията, а сега живее в приказен дом в полите на Витоша. Красивата водеща постоянно гледа София отвисоко и смята, че ако столичани са по-усмихнати, това ще направи градът ни наистина по-позитивен и приветлив.

Приятно слушане.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна