Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кога политиката може да попречи на образованието?

Днес стана ясно, че номинацията на Меглена Кунева за следващ министър на образованието ще бъде внесена в сряда в Народното събрание.

Събитията около отстраняването на предшественика й проф.Тодор Танев, както и скандалите около учебните програми и съдържание, обаче предизвикаха повече политически шум, отколкото да се чуе мнението на експертите.

По този повод политологът Димитър Димитров коментира в предаването „Нещо повече“, че ако политиката продължава да бъде приоритетна тогава, когато се решават въпросите на образованието, резултатите ще бъдат такива, каквито са сега.

Димитър Димитров

Според него най-дискутираният въпрос, който предизвика и недоволството на обществото, за това дали е било турско „робство“, „владичество“ или „съжителство“ не са нови и по тях се дискутира повече от 20 години:

Не този министър, пък и в такова кратко време може да ги реши. Още повече, че той каза, че чака от 6 месеца БАН да излезе с някакъв вид становище, който да установи стандарт. Няма как тогава, когато съществува разединение в научната общност или когато съществуват партийни спорове, в които има безкрайно много детайли кой какво ще усвоява, кой какви парични потоци ще контролира, кой какви партийни мрежи ще изгражда и т.н няма как да стигне енергията за извършване на една не толкова сложна и постижима реформа.

Кольо КолевТемата коментира и социологът Кольо Колев. Според него бившият образователен министър се е оставил да го оплетат в дребнотемие и не е успял да удържи линията, наложена от министър Даниел Вълчев – да се оцени учителският труд.

Основното в образователната система е да се смени акцентът, смята Колев:

В момента образователната система – брой часове, съдържание и т.н до голяма степен е подчинено на пълняемост на учебното съдържание, на часовете на учителите, на издателства. А основното е, че би трябвало да обслужва учениците и обществото, в този смисъл родителите да бъдат доволни от образованието, което ще получат техните деца.

Трябва да се изработи регламент за оценка на учителския труд, категоричен е Кольо Колев.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени