Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

71-на години след Народния съд - защо не можем да съхраним паметта за злодеянията на комунизма

Принц Кирил пред Народния съд

1-ви февруари е денят на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим. Датата се отбелязва от 2011-та година по предложение на президентите на България Желю Желев и Петър Стоянов.

На 1-ви февруари 1945-та година са убити трима регенти, 67 депутати, офицери, министри, общественици. Всички те са жертви на Първи състав на Народния съд. Присъдите са изпълнени още същия ден.

Умните народи се учат и от чуждия исторически опит, докато ние отказваме да се поучим дори от собствения си исторически опит, от собствените си страдания и издевателства. Именно затова сме обречени да ги повтаряме отново и отново в бъдеще, коментира в предаването „Нещо повече“ писателят и десидент Димитър Бочев.

Според него българите, които са считали, че комунизмът и живковизмът са били по-добрата алтернатива на демокрацията винаги са били мнозинство:

Това говори за гражданска инфантилност. Сред всичките държави от бившата съветска империя ние сме единствената, която още няма създаден Институт за национална памет, който да съхрани паметта за злодеянията на комунизма и да ги разобличи подобаващо.

Периодът от 1944-та до 1989-та година не отразен адекватно в учебниците по история и това е още един факт, който ни отдалечава на светлинни години от останалите страни от бившия социалистически блок, заяви в „Нещо повече“ журналистът Христо Христов:

Абсурдно е в днешната ситуация да говорим, че политици, които се определят като дясноцентристи да не могат да решат тези елементарни проблеми, свързани с паралелното изучаване на тоталитарните режими на 20-ти век, нещо, което Народното събрание още 2009-та година е приело.

Без да се реши въпросът за преосмисляне на комунистическото минало ние ще си останем в посткомунистическото блато, категоричен е Христо Христов.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!