Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гражданската квота на РБ няма да подкрепи Кунева за министър на образованието

| обновено на 02.02.16 в 14:36
Снимка: БГНЕС

Вицепремиерът  Меглена Кунева започна срещи с парламентарните групи на Реформаторския блок и на ГЕРБ. Гласуването в пленарна зала на номинацията на Кунева за министър на образованието ще стане утре след края на правителственото заседание. Премиерът няма да присъства заради заминаването му за Лондон. 
До момента сигурно подкрепа Меглена Кунева ще получи от ГЕРБ, съобщи депутатът Цвета Караянчева.

Самият Реформаторски блок обаче се оказа разделен, въпреки че Найден Зеленогорски твърди обратното:

Нашата парламентарна група не е разделена. Досега съм чул, че само петима народни представители са обявили, че излизат в опозиция плюс още един, господин Караджов, който напусна председателското си място в Комисията по транспорт. От там насетне останалите колеги твърдят, че във вчерашната си среща трябва да вземат решение, дали ще подкрепят мнозинството, дали ще подкрепят опозицията и след като чуя концепцията, която ще чуя днес, те ще могат да вземат своето решение. 
Депутатите от гражданската квота на Реформаторския блок ще гласуват с "въздържал се" по кандидатурата на Кунева. Депутатът Гроздан Караджов мотивира това решение така: 
Съгласно правилника на групата тези кандидати могат да бъдат единствено номинирани от парламентарната група със съответното мнозинство. За министрите е предвидено да се изслуша и мнението, само за консултация, на Гражданския съвет. Заставаме зад този текст и ще гласуваме "въздържал се". 
БСП няма да подкрепи кандидатурата на Меглена Кунева за просветен министър, каза Валери Жаблянов
БСП първо е в опозиция на това правителство и иска вот на недоверие на цялото правителство, така че няма как да подкрепя отделни министри в него. Това е абсурдно. 
ДПС също ще гласува против номинацията на Кунева, защото по принцип са в опозиция, каза Алиосман Имамов
Ние многократно сме повтаряли, че кабинетът е с неподходяща и неприемлива за нас формула. Така че дали ще бъде госпожа Кунева, или някой друг от министрите, ние нямаме намерение да правим оценки и да даваме акъл на премиера кой ще бъде министър. 
"Атака" също ще гласува против Меглена Кунева, каза Волен Сидеров
Няма да подкрепим нейната кандидатура. Ние сме против въобще, че тя е в правителството. Аз лично още като коментатор преди 2005 година съм изобличавал нейната антибългарска дейност като главен преговарящ с Евросъюза, като основен виновник за преждевременното затваряне на блоковете на АЕЦ "Козлодуй". Това е един човек, който вече е доказал, че работи срещу интересите на България. Ние достатъчно познаваме нейната работа. Тя е стар кадър на ЦК на БКП, апаратен човек. 



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна