Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започнаха снимките по романа на Милен Русков "Възвишение"

Нели Димитрова - сценарист

Снимките на новия филм "Възвишение" вече започнаха и една първа много важна и много ключова сцена вече е готова. Напълно съзнаваме с Виктор Божинов отговорността пред нас, а мотивация да се заемем с проекта и неговата адаптация за кино, ни даде самият роман. Това подчерта Нели Димитрова – сценарист на филма "Възвишение", с режисьор Виктор Божинов, който ще бъде реализиран с финансовата подкрепа на Националния филмов център, Столична община, Комисията по култура и медии към 43-тото Народно събрание. 

Отказах на първото предложение на Виктор, когато той дойде преди около две години и половина и каза "Хайде да правим минисериал". Тогава прочетох за първи път романа и... изпаднах в шок. Бях много впечатлена, разсмях се много пъти, плаках много пъти, стреснах се и му казах "Ти си луд, това е невъзможна мисия". Мина още време и двамата стигнахме до извода, че в книгата няма материал за сериал, а за много стегнат пълнометражен филм, заяви Нели Димитрова.

Няма как да бъде поставен акцент върху речта, стила на романа. Една от първите стъпки, които направихме, и една от най-трудните, бе да преструктурираме романа, махнахме парчета от книгата, като не смятаме, че нещо ще липсва, и съгласувахме после с Милен Русков. Ние сме акцентирали върху интересното драматургическо действие – основата на фабулната нишка в романа – и засилихме отношенията между основните персонажи Гичо и Асенчо. Надявам се нищо ценно за феновете на романа да не е изчезнало и да не им липсва. Трудно беше тази монологична форма – разсъжденията на Гичо, да бъде прехвърлена в сценария, но смятам, че направихме и това, подчерта Нели Димитрова.

Димитрова акцентира, че целта на екипа не е на всяка цена да излезе с премиера догодина, като направи компромиси. По думите ѝ младите хора са добри и талантливи, но в училище са изгубили провокацията към любопитството. Важните въпроси за дебат са кой преподава "История славянобългарска", какво казва, докато преподава. Учениците трябва да бъдат мотивирани да четат книги, а не – анализи, и новият министър трябва да наблегне на това. Учителят трябва да придобие и самочувствие, да може да се уважава и децата да го уважават и да го слушат, коментира сценаристът на филма "Възвишение" Нели Димитрова.  

Повече чуйте от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна