Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радиоенциклопедия „Домашните любимци – учители по човещина“: Кучето срещу котката

БНР Новини
Снимка: imggood.com

Как „мяу“ и „бау“ териториите си оспорват първенството в човешката психика далеч не само символично чрез своеобразните представи за мъжествено и женствено, вярност и своеглавие, йерархия и индивидуализъм? Защо точно предците на днешните кучета са се оказали първите опитомени животни в процеса на човешката еволюция от древността до наши дни и по какво се различават котешката от кучешката интелигентност според фелинологията и кинологията? Как се е развивала на практика избирателната селекция на кучетата и котките през вековете и кои са основните причини, довели до появата на много повече кучешки породи в сравнение с тези, създадени при котките? Какви загадки и проблеми, свързани с техните нетрадиционни умения и способности крият някои от най-скъпите, известни до сега селектирани видове – котките „Сфинкс“ и египетската лунна „Мау“, кучетата от вида „Чешки вълк“ или „Кане корсо италиано“?
А дали в последна сметка домашните кучета и котки наистина приличат на своите стопани, както обичат да повтарят някои любители на сравненията и съвпаденията?
Отговорите търсим заедно с ветеринарния лекар Тома Щилянов, зоолозите от Националния природонаучен музей при БАН Марио Лангуров и Стоян Лазаров и влюбените в своите домашни питомци – кучета и котки, Анелия Дакова и Георги Топорчев.




3 февруари

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна