Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радиоенциклопедия „Домашните любимци – учители по човещина“: Акваристиката

БНР Новини
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ако ние, човеците, наистина сме еволюция, опитваща сама да осъзнае себе си, както можем да прочетем в някои дебели книги, причини да се връщаме към началото на всички начала на живота – водата, никога няма да липсват. Начинът, по който се опитват да го правят хората, които наричаме „акваристи“ чрез опитомяването на създанията, за които водата е родина, се оказва доста по-различен от този, предпочитан от любителите на дивото в природата.
Как го постигат акваристите – като хоби, професия, а може би дори призвание? Каква е разликата между биотопен аквариум и акваскейпинг и как изглежда един колоритен скаридарник? По какво се различават двете, смятани за най-успешни школи, достигнали върхови достижения в областта на акваристиката – японската и холандската? Кои са задължителните неща, които трябва да знае един начинаещ акварист за най-често отглежданите вкъщи декоративни рибки – гупи, хелери, живородки, сомчета? Защо дори изглеждащите само на пръв поглед безгрижни риби в едно затворено пространство могат да ни дадат много полезни уроци със своето социално поведение и дали опитомяваните в синята люлка на живота същества ще ни помогнат най-сетне да разберем, че е дошло време вместо „красотата да спасява света“ по Достоевски, самите ние да я спасяваме?
За да си отговорим на тези въпроси ни съдействат медикът-акварист Ваньо Везиров и биолозите Николай Симов и Владимир Миленков.




10 февруари
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна