Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Движение 21" с отворено писмо към институциите заради отказ от проект в Северозападна България

Снимка: БГНЕС
Националният изпълнителен съвет на политическа партия "Движение 21" написа открито писмо до министър-председателя Бойко Борисов и до министъра на транспорта Ивайло Московски в знак на несъгласие с обявения от Националната кампания „Железопътна инфраструктура“отказ за участие на България в механизма за свързване на ЕС. Това е един проект, който трябва да модернизира железопътната линия Видин-София-Кулата. Стойността на проекта е 405 милиона евро, от които 85% са безвъзмездна финансова помощ. Това е абсолютно престъпно нехайство от страна на правителството. Това каза за “Хоризонт“ в предаването “12+3“ Симеон Славчев от "Движение 21".

От Националната компания нямат аргумент и логично обяснение на това, което се случва. Нашето отворено писмо цели да даде ясен сигнал към министър-председателя и към министъра на транспорта, защото те са тези, които могат да окажат натиск върху ръководството на Националната компания „Железопътна инфраструктура“.

Според Симеон Славчев проектът би съживил изключително много Северозападна България, а отказът от него е отказ от партньорство с ЕС:

Ако нашето отворено писмо не задейства институциите, ние освен, че ще поискаме оставката на Московски ще искаме оставката на цялото правителство и ще сезираме Европейската комисия.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна