Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Г. Ковачев: Номинацията на Кунева е политическа, а не се основава на експертиза

Георги Ковачев от БДЦ
Снимка: www.bnt.bg

След всички тези бъркотии в образованието ние се надявахме да бъде посочена много по-експертна кандидатура за сектор "Образование". Това каза за "Хоризонт" в предаването "Преди всички" Георги Ковачев от Българския демократичен център (БДЦ), след като във вторник стана ясно, че 8 народни представители на парламентарната група ще гласуват "за" кандидатурата на Меглена Кунева, а трима – "въздържал се":


Групата на БДЦ е разделена на две части – тя е първата група, която се раздели политически, като БДЦ-партия подкрепя трайно правителството, както и състава му, а групата на Народен съюз – БДЦ, в това число и аз, като опозиция, няма как да подкрепим каквито и да е било персонални промени в кабината и самия него.

Ние сме на едно от последните места в ЕС по разходи за образование и реформи без сериозна експертиза и без сериозна подкрепа е невъзможно да се случат – на тази основа ние не виждаме как един бивш еврокомисар и в сегашен вид премиер по сигурността може да бъде в подобен ресор, подчерта още Ковачев.

Според Георги Ковачев Меглена Кунева със сигурност ще се опита да внесе някакъв ред в образователната системата
като добър администратор, но от гледна точка на образователната система, по-скоро трябваше да се търси вариант с човек, който е вътре в нея и така да има една по-широка подкрепа.

Знаете, че в ДБГ има такива хора, които са работили в тази сфера като господин Димитър Танев, който можеше да бъде много по-спокойно възприет от кандидатурата на Кунева. Уви, това назначение е чисто политическо за нас и поради тази причина няма начин да го приемем, допълни Ковачев.

Интервюто на Таня Величкова с Георги Ковачев чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна