Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Снимка: Мария Пеева

Следващият генерален секретар на ООН може да бъде най-важният човек, заемал този пост след края на Студената война. Има отчетливо усещане, че постът трябва да бъде зает от жена, пише анализаторът Мелик Кайлан в списание Форбс. България напълно отговаря на критериите, а и фаворитите идват именно оттам, заявява авторът, като пояснява, че говори в множествено число – като за двама кандидати, което, според него, е нещо необичайно в историята на дипломацията.

Под натиска на британския референдум за членството на Великобритания в Евросъюза, Брюксел най-накрая реши да направи изключение за Дейвид Камерън, отбелязва френският Фигаро. Сега Евросъюзът дава на Лондон възможността да налага сам и без краен срок мораториум от няколко години върху социалните помощи за европейци, работещи във Великобритания.

Изданието пише още, че броят на радикализиралите се хора във Франция се е удвоил за една година, според данни на властите. Получените сигнали са за 8250 души, а през март миналата година броят им е бил 4015. В 95 на сто от случаите става дума за отключване на процеса на радикализиране посредством директен контакт.

Сенатор Тед Круз от Тексас спечели първичните избори на Републиканската партия в щата Айова. Но неговата победа по-скоро ще остави Републиканската партия в неясно положение, пише Ню Йоркър. Победата на Круз е изненадваща. Ако неговият основен претендент Доналд Тръмп беше спечелил тези избори, то той щеше да има победа и в щатите Ню Хемпшир, Южна Каролина и Невада, отбелязва още изданието.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна