Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

АБВ настоява за оттеглянето на кандидатурата на Меглена Кунева

Георги Първанов
Снимка: БГНЕС
От АБВ настояват за оттеглянето на кандидатурата на Меглена Кунева за министър на образованието и провеждането на сериозни консултации.

Макар и на финалната права по-разумният подход е изтеглянето на тази кандидатура и провеждането на сериозни консултации, в това число и евентуално получаването на подкрепа от опозиционни политически сили, за да може около работата на МОН да се създаде висока степен на съгласие, каза на брифинг в Народното събрание председателят на АБВ Георги Първанов:

Той заяви категорично, че парламентарната група няма да подкрепи кандидатурата на Кунева:

Няма да се връщам назад в историята, когато сме били на различни позиции, ние имаме памет за свършеното и несвършеното. Ние сме се ангажирали с това управление в името на амбициозната цел да дадем своя принос за едно управление, което да включва ума и таланта на нацията. Нe смятам, че умът и талантът на нацията се е концентрирал в четирима министри от определена политическа сила, които да се възпроизвеждат от един на друг възможен пост.

Първанов каза, че Кунева може да получи подкрепата на АБВ, ако кандидатурата й бъде одобрена и тя се заеме сериозно с решаването на натрупаните проблеми:

Ако се започне политика на ускорено приемане на промените в Закона за висшето образование, разбира се, че ще подкрепяме. Нямаме намерение да играем на инат. Госпожа Кунева или който е, ако се захване да решава проблемите на БАН, ще имат нашата подкрепа.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна