Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конференция отбеляза 25-годишнината на МВФ и Световната банка в България

Днес се проведе конференцията "25 години Международния валутен фонд и Световната банка в България". КТ "Подкрепа" отбеляза присъствието на двете финансови институции у нас. В дискусията участваха и наблюдатели на процесите и на политическите партии.

От 1991 г. до приемането на България в ЕС през 2007 г. – три поредни правителства на Димитър Попов, Любен Беров, Жан Виденов сключват споразумения с Фонда, но не ги изпълняват поради преценката, че не може да се премине определена граница. Идват правителствата на Стефан Софиянски и Иван Костов и безропотно поемат и изпълняват ангажиментите в споразуменията.

През 1998 г. в България се въвежда валутният борд – така страната ни се ангажира да изпълни 187 мерки. Последиците са два важни сектора - образование и здравеопазване, посочи Ваня Григорова, икономически експерт на КТ “Подкрепа“.

Само за 10 години са затворени над 800 училища. Все още действа тази програма, при която при затваряне на училище в министерството по тази програма се отпускат между 135 и 225 хиляди лева за затваряне на едно училище, но не и за поддръжката му. И за съжаление за това ще се радваме на тези резултати, които виждаме. И това с известна уклончивост се признава и от Световната банка – че резултатите от тези политики не са много радостни.

Президентът на КТ “Подкрепа“ Димитър Манолов констатира, че двете финансови институции са тласнали държавата да се оттегли от своите функции.

Още по темата чуйте в репортажа на Цветелина Стоянова.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна