Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Надига ли се световна лява вълна с успеха на Бърни Сандърс в САЩ

Бърни Сандърс
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Знак за надигането на световна лява вълна ли е големият пробив, постигнат от кандидата за президентския пост в САЩ Бърни Сандърс, който получи практически равен резултат с фаворитката при демократите Хилари Клинтън на първичните избори в Айова?  Отговор търсят в разговора си Петър Волгин и Къдринка Къдринова в предаването "12 плюс 3".

Посланията за достъпно здравеопазване и образование, за достоен живот на работещите хора и на семействата, отправяни от "стария социалист" - 74-годишния Бърни Сандърс - очевидно намират благодатна почва в американското общество, в което е нараснала непоносимостта към огромното социално неравенство. От онези 49,6%, които подкрепиха Сандърс в Айова, 84% са млади хора на възраст между 17 и 29 години. Което означава, че желанието за дълбока социална промяна е обхванало най-енергичната и дейна част от американците. Показателно е също, че този кандидат не приема за кампанията си никакви дарения от големи корпорации, а разчита само на подкрепата на граждданите. 3,5 милиона американци са го подпомогнали финансово - средно с по 27 долара от човек.

Сандърс може и да не успее да стигне до Белия дом, защото политическата и фининсовата система едва ли ще го допусне. Но той вече влияе върху промяната на акцентите и балансите в политическата дискусия. Именно покрай него дори и Хилари Клинтън започна да отправя все по-леви и по-социални послания.

Прямотата на Бърни Сандърс в поставянето на проблемите вкарва в днедния ред на Америка болни теми, които досега са били премълчавани. Ето част от речта му в нощта след изборите в Айова: Нека ви кажа нещо, което никой президент няма да ви каже. И това е, че няма такъв президент, било Бърни Сандърс, било който и да е друг, който да може да даде на работещите семейства, на средната класа, на нашите деца един по-добър живот, какъвто заслужават. Защото властта е в Уолстрийт и корпоративна Америка с техните огроми парични резерви. Те са мощните, а не президентът, който винаги им е подчинен. И ето защо тази нощ от Айова започва една политическа революция. Тя е дело на милиони хора, събрали се заедно. Това са и фрустрираните от досегашната политика във Вашингтон, и младежите, които за първи път се включват в политиката, и работещите хора. Всички сега стават и казват ясно - достатъчно! Правителствата вече ще са на хората, а не на милиардерите. Така ще променим тази страна.

В Европа левите настроения също търсят нови лидери и нови форми. Бившият гръцки финансов министър Янис Варуфакис вече обяви, че идната седмица - на 9 февруари, ще основе на сбирка в Берлин едно ново паневропейско движение, наречено "Демокрация в Европа 2025". Идеята му е да събере ярки личности, които да търсят разумния баланс между добруването на гражданите и стабилната икономика. В новата си формация той вече е поканил бившите финансови министри на Германия и Италия Оскар Лафонтен и Стефано Фасина, остро критикуващата Световната банка и МВФ политоложка Сюзън Джордж, кметицата на Барселона, станала популярна от участието си в граждански движения Ада Колау и т.н.

Варуфакис смята, че формацията му ще е онази алтернатива на бездушните брюкселски чиновници, която ще съживи демокрацията в Европа:  На Запад правим колосалната грешка, приемайки демокрацията като даденост. Не като едно от най-крехките цветя, каквото е тя всъщност, а като мебелите в гостната. Грешим също, като си мислим, че демокрацията е съставна част от капитализма. Не е. Когато бях финансов министър и преговарящ от страна на новото гръцко правителство с Еврогрупата, аз все повтарях, че нашият национален демократичен процес и изборите не могат да попречат на икономическите мерки, които трябва да приложим. Но после видях, че всъщност демокрацията попада под забрана, ако се стори застрашаваща на онези, които налагат икономическите мерки.

Чуйте целия разговор в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна