Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Росен Плевнелиев: България може да отвори за Аржентина най-богатия пазар в света

Снимка: ЕПА/БГНЕС

България може да предложи на аржентинските компании добри условия за бизнес и достъп до европейския пазар. Това посочи президентът Росен Плевнелиев, който отри българо-аржентински бизнес форум в Буенос Айрес. Българската търговско промишлена палата и Търговската камара на Аржентина подписаха споразумение за сътрудничество. Държавният глава е на двудневно официално посещение в Аржентина. Тази година се навършват 85 години от установяване на дипломатическите отношения между България и Аржентина. 

Пред аржентинския бизнес президентът Росен Плевнелиев подчерта, че България и Аржентина могат да работят заедно, а страната ни да предложи на аржентинските инвеститори ниски данъци и стратегическо местоположение с достъп до европейския пазар:

Идваме в момент на революционни промени в Аржентина. Идваме в момент, в който Аржентина се отваря за бизнес, в който предстоят мащабни реформи за модернизация на институциите, на инфраструктурата. Аржентина дава своята голяма заявка за връщане на световната сцена по възможно най-добрия начин. Идваме в точния момент, но сме и първите от ЕС, които ви идват на гости. Идваме с ясна цел и стратегия и ни е лесно да я постигнем, да я декларираме пред вас. България може да отвори за вас най-богатия пазар в света, най-голямата икономика на света, която е европейската, по най-евтиния, най-изгоден и най-ефективен начин.

Визитата на президента в Буенос Айрес продължава с политически срещи. Росен Плевнелиев ще разговаря с аржентинския президент Маурисио Макри. Той встъпи в длъжност  преди по-малко от два месеца, а визитата на Плевнелиев е първото посещение на президент на държава от ЕС, след като Макри пое поста след 12 години ляво управление.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени