Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екатерина Захариева: Външният поглед към съдебната реформа е полезен

Снимка: БГНЕС

Външният поглед много често е добър и това е полезно. Така министърът на правосъдието Екатерина Захариева коментира в предаването "Преди всички" новината, че британски експерти ще ни консултират по съдебната реформа в частта ѝ относно Висшия съдебен съвет и прокуратурата. Европейската комисия е създала служба за подпомагане на държавите-членки по структурни реформи, предстои среща с нейни представители, поясни Захариева.

Те (
британските експерти – бел.ред.) традиционно подпомагат и имат работа с нашите служби. Също така в Министерството на правосъдието доста интензивно и тясно работим с тях по отношение на местата за лишаване от свобода. Детското правосъдие също. Така че, въпреки че са с различна система, те пък имат много добри практики по отношение на мениджмънта на прокуратурите и на съдилищата, посочи министърът.

Относно промените в Закона за съдебната власт, тя отбеляза, че ведомството ще предложи да се дава отчет за работата на прокуратурата пред ВСС и Народното събрание, а задължителните указания да са само по отношение на закона. Тя открои необходимостта да има по-голяма прозрачност в управлението на бюджетите в съдебната система. Стъпваме на проекта, изработен от предишния екип на министерството на правосъдието, уточни Захариева.

Връзката между Нотариалния и Търговския регистър е много важна, наредбата ще бъде обнародвана следващата седмица, заяви правосъдният министър. Специален текст в Наказателния кодекс, който е готов, визира т.нар. "кражба на фирми", обясни още Захариева и допълни, че се надява това да ограничи до минимум този факт.

Екатерина Захариева определи като добра инициативата за онлайн излъчване на заседанията на ВСС, което според нея нито е скъпо, нито е сложно технически. За съжаление в първите заседания, които имах, Висшият съдебен съвет изглежда като хора, които не се изслушват и които са натрупали лични отношения, сподели Захариева.

Интересът на българите зад граница към съдебната реформа е голям, но истината е, че 25 години се реформираме и все още не сме там, където искаме да бъдем, каза още Екатерина Захариева.

Интервюто на Силвия Великова с Екатерина Захариева можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна