Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Али Велаяти: Докато кюрдите подкрепят цeлостта на Сирия, участието им в мирните разговори е полезно

Терористите и техните покровители оказват натиск върху Дамаск

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Преговарящите в Женева не трябва да поставят предварителни условия. Сирийските кюрди имаха добра координация на действията с правителството в Дамаск. Докато кюрдската страна се придържа към запазването на териториалната цялост на Сирия всички религии и общности да могат и занапред  да живеят заедно. Основното условие според Иран за тяхното участие е запазването на териториалната цялост на Сирия. Сирия има един народ и всички в международната общност  трябва да уважават това единство. Иран, Русия, Сирия и "Хизбула" защитават законните права на сирийския народ и пред лицето на терористите. 

Това каза за предаването "Събота 150" по "Хоризонт" бившият министър на външните работи на Иран Али Акбар Велаяти, сега съветник на върховния лидер на страната аятолах Али Хаменей. Според дипломата, хуманитарните проблеми в Сирия са заради намесата на външни сили - американците, терористите и Саудитска Арабия. Той посети Москва тази седмица и заяви пред журналисти, че Русия и Иран са готови да реализират договори на стойност 40 милиарда долара. 

В достатъчно степен и сега се оказва натиск върху Дамаск от страна на терористите и техните покровители. Ние трябва да помогнем на Сирия да отстои на този натиск. Хуманитарните проблеми в Сирия са благодарение на намесата на външните сили – американците, терористите и Саудитска Арабия и затова трябва да бъде помогнато на Сирия да се пребори с терористите и техните покровители, за да може да им противостои, което ще доведе до решаването и на хуманитарните въпроси в нея.

Според мен не е целесъобразно да прекратите огъня и да дадете на терористите възможност да се съвземат и да се укрепят  и отново да започнат своите действия. Докато терористите не поставят оръжието настрани, прекратяването на огъня няма никакво значение. Също така е важно и тези, които ги подкрепят, да престанат да го правят. Ако това не се случи, няма да има никакъв смисъл от прекратяването на огъня. Да се окаже хуманитарна помощ на засегнатите хора в Сирия е много важна човешка подкрепа в тези сложни за тях моменти, допълни той. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна