Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арх. Ивайло Петков: Случващото се с паметниците на културата е културна шизофрения

Според арх. Дафина Барфончовска промените в Закона за културното наследство са лобистки и целят бързо усвояване на евросредства

Експерти от гилдията се обявиха против наскоро гласуваните поправките в Закона за културното наследство, които предвиждат експерти на щат в местните администрации да дават становища, касаещи местни паметници на културата. Поправките в Закона според тях ще имат пагубни последствия.

Случващото се с паметниците на културата бих го нарекъл културна шизофрения, каза пред "Хоризонт" по повод направените промени арх. Ивайло Петков от "Група ГРАД". Той нарече скандални реставрациите и реконструкциите на десетки паметници на културата в България. Законът легализира бързото усвояване на европейски средства и е лобистки, категоричен беше експертът:

Местните администрации не разбират значимостта на местните паметници и се опитват да ги превърнат в бързодоходоносни атракции с бутафорен характер.

Даването на отговорност на местните администрации няма да подобри резултатите, по-скоро е нужна ревизия на Института за паметниците на културата и е важно да бъде подобрена оперативността му, каза още арх. Петков.

Проектът за изменение е внесен без предварително обсъждане със заинтересованите организации, без анализ и оценка на риска. Демонстрира се пълно пренебрегване на общественото мнение. Това е поредното упражняване в законотворчество на принципа "проба-грешка". Това становище изрази в предаването "Хоризонт до обед" арх. Дафина Барфончовска от форум "Културно наследство", която има дългогодишен опит в НИПК. Тя определи промените като лобистко предложение, което цели бързо усвояване на евросредства. Специалистът припомни, че отрицателните експертни становища на редица организации са били изпратени до парламентарната комисия по култура още миналото лято и са останали без последствия.

НИПК се съсипва, вместо да се пристъпи към оздравяването ѝ. Предоставят се функции на общините, които нямат капацитет и имат конфликт на интереси при процедурите с паметници на културата, обясни арх. Барфончовска.

Най-голямата заблуда според нея е, че ще бъде облекчена процедурата. Тя определи това твърдение като откровена лъжа и се обоснова:

Редът се запазва, последната дума е пак на министерството, отново се носят папки и проекти за подпис и печат от министъра и всичко това не съкращава процедурата.

Арх. Дафина Барфончовска подчерта, че самите общини са изразили отрицателно становище по нововъведената процедура и техните опасения от последващо усложнение в работата им са официално изразени.

Двете позиции по темата можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна